måndag 9 mars 2015

Den gamla stranden!

Vid en av höstens svamppromenader snubblade jag bokstavligen på ett Klapperstensfält  högst upp på Långön. Efter den del efterforskning framkom det att fältet verkade helt okänt och outforskat. Jag tog kontakt med Länsstyrelsens naturvårdsenhet, man kände inte till detta "fenomen " och var inte särskilt intresserade av det heller, fick till svar att det inte var ett fornminne....ok! Klapperstensfälten fick namn  av att stenarna låg och slog (klapprade) mot varandra i vattenlinjen, stenarna är ganska jämnstora 2-3 dm i diameter och runda eller något ovala.
En del av det synliga Klapperstensfältet ca 10 meter över havsnivå 

Efter lite mer efterforskning på nätet och en datering kom jag fram till att stenfältet legat i vattenlinjen för så där en 2500 år sedan och då Riddersholm och Långön steg ur havet (Yngre bronsåldern). Fältet ligger på drygt 10 meter höjd över nuvarande havsnivån. Fältet är ca 150 meter långt och droppformat med en största bredd på ca 40 meter. Det är beläget direkt väst om Långöns hösta punkt ( Långöberget)

 Klapperstensfält som ligger högt ovanför vattenlinjen kallas för Fossila Klapperstensfält eller Stentorg. 
Fältet har nog skattats på en del sten under 18-1900 talet
Vi har röjt fram en kort vandringsled från Långövägen och in till fältet. En vägvisare kommer att sitta  vid Långövägen och en eller flera sittbänkar kommer att finnas vid fältet.
 Välkommen att ta en titt!!
"Modernt" klapperstensfält på Väddö söder om Grisslehamn, så kan det ha sett ut för 2500 år sedan i Riddersholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar