söndag 27 april 2014

Tjocka....

Dimmig svan och Kapellskärsskäret " skäre´"
 
På påskafton den 19 april låg dimman och rullade in mot land. Det kalla havet och den solvärmda landmassan gör att tjockan( tät dimma) bildas och kommer och går, just när det blev som tjockast åkte en lite taxibåt ut från Kapellskär mot Gräskö och samtidigt var Viking Grace på väg mot Åland, resten är massmediahistoria och MARÖ- borna blev rikskändisar och livräddare. Räddningshelikoptern anlände till Kapellskärsudden och landade bland träd och gärsgårdar, imponerande.....

Här borde man INTE kunna  landa.....

Mina Riddersholmspärlor 4: Ramslök

Ramslök Allium Ursium  en helt fantastisk lökväxt som växer i vårt reservat. Den gillar näringsrik mark gärna i lite skugga, den kalkhaltig marken bidrar till att den trivs här.  Löken är inte så vanlig inne på fastlandet däremot ute på öarna finns det gott om den.
I år är den (som alla andra växter) mycket tidig och vi har i år plockat i 2 veckors tid, de första kom runt den 12 april. Man får plocka till husbehov i reservatet då den inte är fridlyst. På vår hemsida www.fritidsbyn.se hittar du mer info och recept på Ramslök. Speciellt Peston är en delikatess, här kommer en aptitretare: Ramslökspesto från Riddersholm : 150 gr Ramslöksblad, 100 gr Hasselnötter, 2 dl Västerbottenost , 2 dl Rapsolja kallpressad, en nypa salt. Gör så här: hacka löken, mixa lökhack, nötter och ost, tillsätt olja till en bra pestokonsistens!!?, smaka av och salta ev. lite. Njut !!!!
Ramslök , blommar i slutet av maj.

onsdag 23 april 2014

Pärla 3: Skogsbingel

Ung blommande Skogsbingel
Skogsbingeln Mercurialis perennis en liten försynt grön pärla som kommer med blåsippan i april och står grön hela sommaren och sedan försvinner den med första frosten frampå senhösten. Det mycket speciella med Bingeln är det är den första växten som Carl Linneus klassificerade i sitt system över alla växter och djur. Många svenskar bär den ofta med sig ( finns på100 kronors sedeln framför Carl von Linees ansikte) utan att ha en aning om vad den heter eller var man kan hitta den. I Riddersholm finns den i enorma mängder, näringsrik och kalhaltig mark är optimalt för skogsbingeln. Ridderholm är också en av de nordligaste platserna som den växer på.
 

Riddersholmspärlor: 2 Nunneörten

Nunneörten  Corydalis solida en av de tidigare blommorna som blommar från mitten på april. Nunneörten har rödvioletta blommor som sitter tillsammans i en eller flera klasar och är ganska vanlig i Uppland och Södermanland på näringsrik mark , gärna lite skuggig plats.
Tittar man närmare på varje blomma så är den väldigt lik en lite fågel, därav dess engelska namn " Bird-in-a- bush".
Växten har en mycket viktig betydelse för  den lilla Apollofjärilens utveckling då  fjärilens larv måste suga nektar från just nunneörten för att kunna utvecklas till fjäril. I reservatet har man tidigare sett och också försökt plantera in Apollofjärilen , dock med tveksamt resultat.

tisdag 8 april 2014

Mina Riddersholmspärlor: I

I år blir vårtecken i Naturreservatet redovisade i form av mina personliga ,något udda, FAVORITER!
Vi börjar med en av de minsta blommorna:
Nagelörten på latin Europhila Verna . Latinska efternamnet Verna syftar på vår, att den kommer med våren...

Den lilla söta NAGELÖRTEN...
Kallas också för vårälskling ,  vårrågblomma eller rågblomma  för att det är dags att så rågen när den blommar. Den kalls vårpärla i Norge. Den växer på mycket näringsfattig mark = sand. Jag såg de första exemplaren i år  på campingen runt 3 april.
Som de flesta blommor så gillar nagelörten solen och slår ut med sin lilla vita blomma så fort det värmer på . Blir det sedan mulen eller regnig dag är den mycket svår att upptäcka då blomman sluter sig helt och hållet. Blomman är inte mer än några millimeter stor, korsblommig med 8 kronblad parvis ihopsatta. I mitten finns en liten gul prick med ståndare och pistiller, hela växten är  ung 1-2 cm hög. Efter blomningen är den nästan omöjlig att upptäcka då de minimala fröställningarna torkar till och försvinner innan midsommar.
Nagelört vs tändsticka