onsdag 7 juli 2010

Sailing in Silence, Lumir the tjeck i Kapellskär






Vad är nu detta ?? en skåpbil med kajaksläp och en personbil med taket fullt av kajaker svängde runt vid campingen i går. Ur hoppade några kajakare och frågade efter Lumir??!!



Ingen aning, sa vi , men strax kommer en lättskäggig ung man : LUMIR the Sailing i silence-man.



Denne checka tjeck är ute på en 3500km resa i kajak från Helsingfors via Haparanda till Ystad, Oslo och Stavanger... Det kallar jag en resa.. Just här i Kapellskär har han nått halvvägs på resan, och då slöt ett gäng tjeckiska paddlare upp för att träffa honom och även känna på vår fantastiska skärgård.



Lycka till till Stavanger Lumir....

måndag 5 juli 2010

Nu blommar Blodnävan


Nu breder den ut sig i beteshagarna den vackra släktingen till Midsommarblomster (Skogsnävan) BLODNÄVAN. En lite kompaktare och rödare blomma med tydlig skillnad i bladformen,finflikiga blad. Blommar gör den långt in i Augusti.

Tropisk Sommarnatt och Windsurfarna har vaknat...

I helgen var det tropisk natt dvs temperaturen över 20 grader hela natten. Lite jobbigt att sova men med myggnätsdörr och helöppet så blev det skönt..




Kapellskärs Strand var välfrekventerad av badande och Windsurfare då det också blåste mellan 6 och 10 m/s.



Vattentemperaturen växlade friskt, + 15 grader då det var frånlandsvind på fredagen och sedan 20-21 grader när det blåste på rakt in i bukten.




Orchidee-våg 2


Nu blommar Skogsnyckeln och Jungfru Maria nyckel. Som vanligt detta år så kommer de i storta mängder där de blommar. Vid rödvita spårets startpunkt ute vid campingvägen och inne på campingen har vi ett tusental av dessa vackra blommor.
Tidig blommställning med knoppar

I Kvällssol
Uppmätta rekordet i längd är 76 cm, imponerande med en blommställning på nästan 20 cm. Skogsnyckeln har också en fantastisk variation på mönstring på blomman men alltid med tre tydliga läppar.




Fantastisl mönstring...