onsdag 28 april 2010

Vårtecken XI, XII


XI Sommarens gräsklippare föds, lammning i full gång och massor med pigga nyfikna lamm.
XII Potatis i jorden den 20 april i drivbänken, tusan om vi inte ska få egen färsk till midsommar. Rekordtidigt för min del..

söndag 18 april 2010

Mer vår..VII, VIII, IX,X

VII Islossning då den gråsvarta sörjan som vi hela vintern kallat is, löses upp som i ett trollslag och blir en härlig glittrande fjärd. I år hände detta den 14 april på förmiddagen i vår hemmavik Södersundet.




VIII Bränna gräs, det riktigt säkra tecknet, när snön smält så mycket så att ytgräset är torrt men det är blött mot marken,säkerheten i första rummet, och en fin grön gräsuppväxt om 20 dagar...





IX När man börjar bränna vaknar också någon gammal snok...









X Under hasselbusken i söderläge kommer sedan det säkraste VÅR-tecknet av dom alla, blåsippan!!





lördag 10 april 2010

Vårtecken nr II, III, IV,V. VI

II. Den 29 mars såg vi dom första tofsviporna på den snö och isbelaggda ängen mellan VH och campen. Något förvirrade men den härliga flygtekniken och lockropet avslöjade tofsvipsparet.


III. Skruva fast flytkropparna på gästhamns-y-bommarna, typiskt vårtecken när solen värmt upp flytkroppen så mycket att den är helt fri i vatten samtidigt som man kan gå på isen (vilket var på håret!!)


VI. Koppla in vattnet till kiosken på campingen, alltid lika spännande om några ledningar fryst under vintern och man snabbt måste ringa till röris Flora-Cleas! Men icke detta år ,allt fungerade nu är det bara att städa ut 2009 års turist-broschyrer och in med de nya.


V. Bakslaget och ett tydligt vårtecken är snön, den 6 april var det 15 nya vita centimetrar på de gamla 30-40 som återstod från denna maxade vinter, minusgrader från den 15 januari -17 mars, 100 dagar med minusgrader i Riddersholm som satte sina spår...


VI. Nu går det fort, små gula tussilago och hasseln blommar och det är mer gräsyta än snöyta på ängarna .....vååååår!







Första Tussilago Farfara

Hasselhanblomman hängande