torsdag 30 april 2009

Vitsippshav!


Nu går vitsipporna in i sin intensivaste blommningsperiod. Hela reservatet översållas av vita hav, vackrast är det nog på blåa spåret på Kvarnudden, där undervegetationen består av sippor och hasseln agerar tak. Om nattkylan håller i sig och dagtemperaturen inte är för mycket över 20 sträcket så håller vitsippshavet i sig två-tre veckor.

Gärsgård klar.

Nu är gärsgården framför vandrarhemmet klar, en vacker inramning till vandrahemmet, tidigare statarbostäder till Riddersholms Slott.

Tack alla duktiga kursdeltagare som gjorde detta möjligt och ett tack till Jocke som fullföljde det hela!


Nu startar campingsäsongen!

Nu kör campingsäsongen på Kapellskärs*** Camping igång på allvar.
Alla gäster är välkomna!
Tack för bilden Börje.

söndag 26 april 2009

Den första Gullvivan..


Inte mycke till viva men den första i släntan ner mot Södersundet ute på Kvarnudden, om några veckor exploderar Riddersholm i gult.. Kom ut och upplev detta!
Vitsippshavet väntar runt knuten som vackrast runt 15 maj..

Mer får-vår...

Nu har dom kommit ut i vårhagen, slippa gammalt fjolårshö och slåss i foderbordet. Massor med späda gröna grässtrån och gott om plats. Sommarens gräsklippare på träningsläger!!




En liten lammprecentation:

Stolt trillingmamma med Bill Boll ,Bull



måndag 20 april 2009

Nu blommar det...

Nu dyker dom upp , Tussilagon först som vanligt (se några bloggar bakåt), I veckan har Nunneörten med sina klasar av vackra blommor, börjat blomma, mums för Lilla Apollofjärilen
Vårlöken med sina gula nästan stjärnlika blommor och vackra bladrosett lyser upp det tråkiga gammagräset.
Minst av alla så här i tidiga vårblomstertider är Nagelörten som stortrivs mitt i torra sanden en liten korsblommig blomma med 4 parvis kronblad . 1-2 mm i storlek. Titta nära med lupp och du upplever en ny värld...

Nu har den kommit, pärlan, min favo... Mercurialis perennis den första växten som Linne klassificerade i sitt system Skogsbingeln, kommer med blåsippan, växer till sig och står grön hela sommaren. Skjuter skarpt i augusti och dör med första frosten men då har den levt i nästan 200 dagar, inte illa för en blomma...

Sist, men mest vår är väl Blåsippan, kommentarer överflödiga!







Den ädla konsten att bygga en gammaldags Gärdesgård!




Ta en ekonom, en flygvärdinna, en datasnubbe, en trädgårdsmästare,en snickare och en entusiatisk gärdsgårdsguru och sammanför dessa en helg i april ute i Roslagens famn så blir det en gärsgårdabyggarkurs.


Vädert var APRIL= sol, snö, blåst . Med hårt arbete ett gott humör och trevliga kursdeltagare så producerades det ung. 25 meter gärsgård framför vandrarhemmet, alla fick prova på att hugga stör, klyva slanor och vrida vidjor allt på gammalt vis och för att få ihop en äkta Roslagsgärdesgård.


En del bygdehistoria, växtkunskap och allmänna rövarhistorier blev det också..




Tack alla trevliga kursdeltagare och hoppas att ni fortsätter att hugga, klyva och vrida...


Gunnar




tisdag 14 april 2009

Vår=Får=Lamm




Nu händer det fort, sommaren nya gräsklippare föds på rad, tillsyningsmannens tackor gör sitt, Fantomen fick två: Svarta o Svärta och Stora Vita fick trillingar , Bill Boll och Bull.




Grå vår...


Lågt i tak, mistluren tutar, fukten dryper ur träden, kylan kryper in under huden, det är en grå skärgårdsvår.

Dessa fantastiska dagar då doften av nytinad jord kyper in i näsans allra känsligaste luktceller.


Blåsippan kurar ihop sig till en liten ljusblå boll, i väntan på den befriande solen som kan komma framåt eftermiddagen och lösa upp det grå, det är skärgårdsvår.

fredag 3 april 2009

Våren har kommit !!!!!



Den första tussilagon 30/3



Äntligen nu har våren kommit till Ridddersholm.



Fem tydliga vårtecken har dykt upp under veckan..



  1. Tranorna dök upp under lördagen (28/3). Dom flyger runt i området, betar på strandängarna och hörs framförallt över hela området med sitt hoande och skrikande.. Mycket sjöfågel och några sångsvanar ligger inne i Södersundet. Klas-Rune ute med stora objektivet..

Vårt strävsamma tranpar går på nypreparerade strandängen.




2 Den FÖRSTA tussilagon kom som vanligt upp i dikeskanten vid parkeringen ner vid gästhamnen. Alltid lika häftigt.... bilden är tagen den 30 mars.





3 ISEN har gått i hamnen, det säkraste vårtecknet och nu kommer de första båtarna till hamnen, nu är sommarsäsongen på G.





4 Tjälen går ur marken , lukten av fuktig mark, vägtrummorna igenfrusna=översvämningar på vägarna, fjolårsgräset brinner lätt, slåtterängen kratts: VÅR!!!!!





5 Tillsyningsmannen tror att det är varmare än vad det är, jacka av, jobba hårt = ryggskott=maprapaten nästa kl 11.30 fredag 3/4, tack att du finns JOHAN.

Den sista isen ruttnar mellan brygga 2 o 3 den 31/3 12.30